ARBETSVÅRDSNÄMNDEN, KARLSTADS STAD 1863-1970
ALLMÄNT
Arbetsvård var den term som användes för åtgärder i syfte att underlätta för personer med handikapp att få eller behålla ett arbetet. 1950 års riksdag godkände att arbetsvården "skall omfatta samtliga handikappade och samordnas under en enhetlig ledning".
Arbetsvårdsorganisationen byggdes upp i samverkan mellan staten, landstingen, primärorganisationen och enskilda organisationer. Arbetsvården inlemmades som en del i arbetsmarknadspolitiken och i viss mån också socialpolitiken. Inom arbetsmarknadsverket slopades ordet arbetsvård i samband med en organisationsförändring 1982, då istället termen arbetsvägledning infördes.
LOKALT
I Karlstad fick, som den då hette, Arbetsvårdskommittén i uppdrag av Stadsfullmäktige 1954 att ordna så kallad skyddad sysselsättning för partiellt arbetsföra. Paul Sandberg valdes till ordförande. Kommittén bestod av fem ordinarie ledamöter och fem suppleanter. Första sammanträdet hölls 21/3 1995. 1957 bytte man namn till Arbetsvårdsnämnden. På 50-talet ver ett tjugotal personer föremål för nämndens verksamhet årligen. Det handlade om folk med problem som dåliga ryggar, nervsjukdomar, lyten, alkolism m.m. Det ver mestadels hos Park- och kyrkogårdsförvaltningen dessa människor var sysselsatta. Fem förmän engagerades för att leda arbetet.
I slutet av 70-talet ver det drygt 100 människor årligen sysselsatta av nämnden. 1972 startade skyddad verkstad för 90 personer i Solaindustrin i Skattkärr. En styrelse tillsattes för verkstaden 1974. Örsholmsprojektet tillkom också under 1970-talet.
1982 upphörde Arbtesvårdsnämnden efter beslut av Kommunfullmäktige och Personalnämnden övertog dess funktion
Karlstads kommunarkiv
1 maj 1993
Curt Myrén
(Inskrivet av AM 2018-06-11)